Klima uređaji

Klima uređaji BRANDOVI s kojima radimo

Nudimo široku paletu usluga održavanja kao i prodaje klima uređaja, sljedećih marki.

Vršimo isporuku, montažu te održavanje klima uređaja marki: Daikin, Fujitsu, Hyundai, Mitsubishi te Vivax.

Kod nas više ne možete kupiti klima uređaj sa starom ON/OFF tehnologijom bez Invertera tako da tu nemate problema i možete biti sigurni da svi dostupni klima uređaji koje isporučujemo  imaju ugrađene najnovije Inverter kompresore.

Za više informacija o cijeni, molimo obratite nam se putem forme na kontakt stranici. Hvala!

Što je to inverter?

Da razjasnimo tu temu krenimo od početka,
prije 10-ak godina većina klima uređaja nisu imale inverter kompresor već ON/OFF ili Fix speed. Iz samog naziva je razumljivo da se radi o kompresoru koji ima samo jednu brzinu.

Takvi kompresori su radili kao kompesor u hladnjaku i zamrzivaču, kompresor je radio uvijek punom snagom a kad bi zadovoljo zadane uvjete odnosno zadanu temperaturu ugasio bi se. Primjera radi, ako je klima uređaj radio u hlađenju kompresor bi radio punom snagom dok ne bi postigao na daljinskom podešenu temperaturu npr. 25°C i tada bi se ugasio. Kompresor se ponovo pali kad se temperatura u prostoru poveća za 1 do 2°C. Dok je kompresor ugašen puhao bi ventilator na unutarnjoj jedinici i radio samo kao ventilator, miješao bi zrak iz prostora. Zbog toga od korisnika često dobivamo upite da klima samo puše ali ne hladi, a naš odgovor je uvijek isti: to je normalna situacija zbog gore navedenog.

U režimu grijanja slična je situacija, kompresor radi punom snagom dok ne zadovolji na daljinski zadanu temperaturu npr. 27°C i tada se ugasi. Ovisno o tipu klima uređaji i njegovom tvornički programiranom modu, kod nekih klima uređaja nakon postizanja temperature i gašenja kompresora ventilator nastavlja raditi i ventilirati zrak iz prostora što kupcima daje dojam da klima uređaj hladi umjesto da grije.

Sada kad smo razjasnili način rada starih klima uređaja sa ON/OFF kompresorima možemo se posvetiti novoj generaciji Inverter kompresora.

Ima li određena klima inverter?

Kod nas više ne možete kupiti klima uređaj sa starom ON/OFF tehnologijom bez Invertera tako da tu nemate problema i možete biti sigurni da svi dostupni klima uređaji u fizičkoj trgovini imaju ugrađene najnovije Inverter kompresore.

Što dobivam ako kupim klima uređaj s Inverterom?
Za razliku od starih klima uređaja sa ON/OFF kompresorima koji su gore pojašnjeni novi klima uređaji imaju Inverter kompresor kojim upravlja elektronika a sam kompresor ima varijabilni raspon snage od minimuma do maksimuma. To znači da kompresor u datom trenutku radi onom snagom koja je optimalna i potrebna za zadovoljavanje zadane temperature u prostoru.

Kako radi inverter klima
Idemo pojasniti način rada u hlađenju.
Ako smo ušli u vrući prostor gdje je temperatura npr. 30°C i uključili Inverter klimu te podesili temperaturu na 25°C, senzor na unutarnjoj jedinici će očitati temperaturu u prostoru i usporediti je sa zadanom temperaturom na daljinskom upravljaču, elektronika će zbog tih 5 stupnjeva razlike pokrenuti inverter kompresor uvijek sa minimalnom snagom a kroz jednu do tri minute kompresor će pojačati snagu do maksimalne. Kako se temperatura u prostoru snižava i približava zadanoj temperaturi tako će i kompresor smanjivati snagu te kada postigne zadanu temperaturu od 25°C kompresor ide u održavanje temperature, odnosno radi minimalnom snagom i tako znatno štedi struju.
Kada se temperatura i prostoru poveća za cca. 0,5 di 1°C ovisno o tipu klima uređaja, kompresor lagano poveća snagu samo koliko je potrebno da drži zadanu temperaturu i tako kompresor navođen osjetnicima temperature i upravljačkom elektronikom radi doziranom snagom kojom uvijek osigurava zadanu temperaturu uz najmanju potrošnju električne energije.

Štedi li inverter struju?
Ovisno o uvjetima u prostoru i vani te zadanoj temperaturi, izolaciji i orijentaciji prostora, kvalitetan Inverter klima uređaj u odnosu na stari ON/OFF klima uređaj bez invertera može uštedjeti od 20 do čak 60% električne energije.

Način rada u grijanju.
Ako u hladnom prostoru gdje je temperatura oko 15°C uključimo klima uređaj na grijanje i na daljinski podesimo temperaturu 25°C, senzor na unutarnjoj jedinici će registrirati temperaturu u prostoru a upravljačka elektronika će obzirom na razliku temperature od 5°C pokrenuti inverter kompresor na maksimalnu snagu kako bi klima uređaj čim prije u prostoru osigurao zadanu temperaturu od 25°C.
Kako se temperatura u prostoru podiže i sve više približava zadanoj temperaturi od 25°C tako kompresor smanjuje snagu a kada se postigne zadana temperatura klima ide u režim održavanja temperature a inverter kompresor tada radi minimalnom snagom i tako znatno štedi električnu energiju.
U režimu održavanja temperature klima uređaj ispuhuje manje vrući zrak jer i kompresor tada radi smanjenom snagom, te kako u režimu grijanja zbog toga ne bi imali efekt i dojam da klima hladi umjesto da grije automatski se smanji i brzina ventilatora – turbine na unutarnjoj jedinici pa klima i dalje ispuhuje dovoljno topao zrak kojeg smanjena brzina ventilatora na unutarnjoj jedinici neće dodatno rashladiti.

Koji je veliki problem svih klima uređaja u režimu grijanja?
Generalno veliki problem svih klima uređaja u režimu grijanja je velika vlaga u vanjskom zraku. Vlaga u vanjskom zraku je veća smetnja od hladnoće zato što se vlaga iz vanjskog zraka lijepi i zamrzava na lamelama izmjenjivača na vanjskoj jedinici i tako stvara izolaciju te slabi kontakt između vanjskog zraka i lamela izmjenjivača i kao poslijedica slabi učinak klima uređaja, kompresor u toj situaciji i dalje normalno radi ali se smanjuje temperatura ispuha na unutarnjoj jedinice a prostor se slabije zagrijava. Kad osijetnik temperature registrira smanjenu temperaturu na ispuhu unutarnje jedinice koja više ne može zagrijavati prostor, to je znak da se je vani nakupilo toliko leda da klima ne može učinkoviti grijati prostor. U tom slučaju klima prestaje sa grijanjem, okreće se ciklus rada i kompresor radi na zagrijavanju izmjenjivača vanjske jedinice i otapa nagomilani led. Taj proces traje 5 – 10 minuta nakon čega klima ponovo uspostavi normalan režim grijanja.
Ovaj tehnički nedostatak imaju svi klima uređaji od svih proizvođača s time da skuplji klima uređaji renomiranih proizvođača imaju bolji kompresor tako da je taj efekt zamrzavanja vanjske jedinice u režimu grijanja manje izražen a klima u istim uvjetima bolje grije na nižim vanjskim temperaturama.
Zbog ovog ograničenja preporučamo Vam da za hladnija i vlažna područja kupite malo jači klima uređaj da se eliminira gubitak snage u specifičnim uvjetima zbog gore navedenih situacija.
Još jedna bitan detalj kod montaže, klima uređaj ljeti bolje hladi ako se vanjska jedinica nalazi na hladnijem mjestu a zimi bolje grije ako se vanjska jedinica nalazi na toplijoj poziciji.
Unutarnju jedinicu Inverter klima uređaja nije preporučljivo postaviti u hodnik, posebno ne na poziciju gdje je zid na 1 – 2 m ispred, jer se zrak odbija od zida i senzor na unutarnjoj jedinici daje elektronici i kompresoru pogrešne podatke pa kompresor zbog navedenog smanjuje snagu a nije dovoljno klimatizirao prostor pogotovo ako se iz hodnika žele klimatizirati druge prostorije. Taj efekt je posebno izražen u režimu grijanja jer je topli zrak lakši te se diže pod plafon do unutarnje jedinice i senzora temperature a prije nego ugrije ciljane prostorije.
Rješenje je po jedna unutarnja jedinica u svaku prostoriju, sve drugo je kompromis !

Savjet kod korištenja Inverter klima uređaja:
– automatske postavke štede električnu energiju – preporučljivo
– ako želite brzo ugrijati prostor postavite najveću temperaturu na daljinskom upravljaču a kada se prostor zagrije vratite na primjerenu temperaturu.
Pojašnjenje: upravljačka elektronika stalno mjeri razliku između temperature u prostotu i temperature koja je zadana na daljinskom upravljaču, što je ta razlika veća kompresor radi sa većom snagom jer želi brzo postići zadanu temperaturu. Sa manjom razlikom te dvije temperature tijekom rada kompresor smanjuje snagu i kada postigne zadanu temperaturu ide u održavanje i tada troši od 200 do 400W ovisno o klasi i snazi klima uređaja.
Za brzo hlađenje postaviti minimalnu temperaturu na daljinskom upravljaču i vratiti na primjerenu kad se prostor dovoljno ohladi.